Hoe moet je een ballonnenboog maken?
Steeds meer mensen zien in dat een ballonnenboog op een feestje een geweldige toevoeging voor de sfeer is. Je verandert een gewone ruimte binnen no-time in een echte feestlocatie. Je kan een kant en klare ballonnenboog maken, maar het is ook vrij eenvoudig om zelf een ballonnenboog in elkaar te zetten. Je kan zelf een ballonnenboog frame maken, maar je kan ook een lint gebruiken en daar, bijvoorbeeld met een riementang, gaatjes in maken. Mogelijkheden genoeg, en bijna iedereen kan het. Of het nou voor kinderfeestjes is, voor een jubileum of voor een andere gelegenheid, met een ballonnenboog krijg jij iedereen meteen in de feeststemming en degene voor wie de party is, zal zich heel bijzonder en speciaal voelen.
Je eigen ballonnenboog maken
Je kan ballonnenbogen in allerhande thema's kopen of bestellen. Je kan kiezen voor bepaalde kleurencombinaties, maar bijvoorbeeld ook voor een thema zoals de jungle ballonnenboog. In een ballonnenboog pakket zit natuurlijk alles wat jij nodig hebt om de ballonnenboog te maken. Dat is dan het frame of een lint, alle maten ballonnen, vaak een pompje en een ballonnenknoper, en stickers of lijmpunten. Dit kan je natuurlijk allemaal zelf aanschaffen en maken.
Wat heb je nodig om een ballonnenboog te maken?
-
Om te beginnen hebt je natuurlijk ballonnen nodig. Ga ervan uit dat je minimaal 70 tot 80 ballonnen nodig hebt, in diverse formatene en verschillende kleuren. Je kan online bij bestaande ballonnen kijken voor mooie kleurencombinaties, mocht je wat meer inspiratie kunnen gebruiken.
-
Je dient de ballonnen natuurlijk ergens aan vast te maken. Daarvoor kan je een ballonnenboog lint gebruiken of er zelf een maken, maar je kan ook een ballonnenboog frame halen of zelf maken.
-
Om de ballonnen aan elkaar vast te maken, heb je lijmpuntjes nodig, die worden ook wel glue dots of kleefknopjes genoemd. Je kan hiervoor ook dubbelzijdige fotoplakkers gebruiken. Let wel op de kwaliteit. Sommige lijmpuntjes zijn heel sterk en die kunnen oppervlaktes beschadigen. Denk dan aan slecht stuc- of schilderwerk.
-
Een ballonnenpompje is ook wel handig. Je kan kiezen voor een elektrische ballonnenpomp of voor een handmatige ballonnenpomp.
-
Je kan de kleefknopjes gebruiken om het ballonnenlint of het ballonnenboog frame mee op te hangen, maar je kan hiervoor ook visdraad gebruiken.
De ballonnenboog in elkaar knutselen
Als eerste wil je het frame of het lint klaar hebben. Je kan een kant en klaar frame of lint halen, maar je kan dit ook heel makkelijk zelf maken. Voor het lint neem je gewoon een breed lint, een iets harder plastic werkt het beste, dat je zelf mooi vindt en met een riemen gaatjesmaker kan je er gaatjes voor de ballonnen in maken. Voor het frame kan je bijvoorbeeld een dunne pvc buis gebruiken, of dunne bamboe. Als je een pvc buis gebruikt, maak er dan kleine inkepingen in, zwaar je het visdraad in vast kan zetten. Je hoeft natuurlijk niet per se een boog te maken. Je kan zelf vormen verzinnen, die eventueel passen bij het thema.
Blaas vervolgens alle ballonnen op en bind dan steeds twee ballonnen of vier ballonnen bij elkaar. Je kan de ballonnen met de mond opblazen of een ballonnenpomp gebruiken. Dan raak je niet buiten adem van het blazen. Als je ballonnen met confetti gebruikt, blaas die dan altijd op met je mond. Gebruik verschillende kleuren en afmetingen samen en houd enkele kleine ballonnen apart om later open plekken mee op te vullen.
Het is aan te raden om clusters te maken. Die clusters kan je dan weer bij elkaar zetten op de ballonnenboog. Het bevestigen zal dan een stuk makkelijker gaan en als je het anders wil indelen, dan is het een stuk minder werk. Gebruik steeds clusters van 4 ballonnen of van 2 ballonnen. Je kan dan 2 ballonnen van hetzelfde formaat gebruiken of 4 ballonnen van verschillende formaten. Probeer altijd verschillende kleuren bij elkaar te gebruiken. De eerste ballon kan je aan de tweede ballon vastmaken met lijmpunten, fotoplakkers of met visdraad. Visdraad zal wat lastiger zijn en je kan dit beter gebruiken om jouw boog of slinger ergens aan vast te maken. Door de ballonnen af te wisselen met andere ballonnen, formaten of kleuren, zal je een mooie ballonnenboog krijgen. Wanneer je een open plek heb, dan kan je een kleinere andere ballon ertussen bevestigen met de lijmpuntjes.
Waar plaats je de ballonnenboog?
Ballonnen zijn natuurlijk onlosmakelijk verbonden met een feestelijke gelegenheid. En dat kan werkelijk alles zijn. Vroeger werd er vooral een mooie boog bij de voordeur of entree geplaatst, maar tegenwoordig ook als decoratie in huis of een andere binnenruimte, of in de tuin.
Wanneer je kiest voor een vast ballonnenboog frame, dan past het meestal bij een deur of een raam goed, maar een ballonnenboog lint past juist weer mooi op andere locaties. Bijvoorbeeld aan een saaie muur. Je kan het ballonnen lint dan laten golven of er een andere vorm aan geven. Het is een echte blikvanger en de ruimte zal er meteen een feestlocatie door worden. Je kan er dan ook voor kiezen om hier en daar een ballon los of twee paren ballonnen te plaatsen, als extra mooie versiering en finishing touch. In saaie hoeken kan je ook kleine clusters ballonnen plaatsen.
Wanneer gebruik je een ballonnenboog?
EIgenlijk kan je voor iedere feestelijke gelegenheid een ballonnenboog gebruiken. Je kan er ook een slinger mee maken, in plaats van een boog, en zo met de slinger de ruimte extra decoreren. Een opgehangen ballonnenboog ziet er meteen feestelijk uit en blijft vaak beter zitten. Mensen kiezen vaak voor een ballonnenboog bij een huwelijk, een jubileum, een verjaardag, wanneer iemand geslaagd is, een babyshower en zo kan je zelf vast ook nog een aantal gelegenheden bedenken. Kant en klare ballonnenbogen zijn redelijk duur, maar je kan een pakket bestellen, zodat je alles meteen in huis hebt, of zelf alles samenstellen en in elkaar knutselen. Degene voor wie de party is, zal zich meteen heel bijzonder en speciaal voelen en jouw feestgangers zullen meteen in een feeststemming komen.